wijst

typerend voor de Peelrandbreuk

Loop je door Uden, kom je onmiskenbaar het heldere oranje grondwater tegen. Grondwater dat van grote diepten komt, lang onder de grond heeft gezeten en een grote afstand heeft afgelegd. Mineraal- en ijzerrijk water dat bij de Peelrandbreuk wordt blootgesteld aan de lucht. Het ijzer en de mineralen oxideren en kleuren het grondwater helder oranje.

Deze wijst is een zeer opvallend en typerend verschijnsel langs de Peelrandbreuk. Je ziet het alleen in Noordoost-Brabant. Langs het verticale en waterdichte scherm wordt het grondwater opgestuwd, waarna de stoffen in het water in aanraking komen met de lucht. Wat opvalt, is dat wijstwater in beweging is.
Dat zie je heel goed terug in de video-installatie Onderland.

De opnamen voor Onderland vonden onder andere plaats in het Sint Annabos in Uden. Deze bosrijke omgeving langs de Peelrandbreuk bevat veel van de zeldzame wijsgronden en is 2004 is uitgeroepen tot aardkundig monument. Op de website van Natuurcentrum De Maashorst lees je meer over het ontstaan en de eigenschappen van de wijst in Noordoost-Brabant.

 

 

 

 

 

 

 

Contact

Jon Mensink

E info@avallo.nl
T +31620267407

Michiel van Bakel

info@michielvanbakel.nl
T +31628724262

michiel van bakel