Michiel van Bakel

Beeldend kunstenaar

Over mij

Toen Jon in 2018 voorstelde om samen een project op te starten, had ik geen idee wat daar voor beeld uit zou komen. Het onderwerp, de Peelrandbreuk, sprak wel gelijk tot mijn verbeelding. Geboren in Deurne, ken ik de omgeving nog van vroeger. En later wekte de Peelrandbreuk wederom mijn interesse. Letterlijk en figuurlijk.

Ik herinner me hoe ik jaren geleden in mijn bed in Rotterdam op-en-neer bewoog door een aardbeving die veroorzaakt werd door de Peelrandbreuk. Ik vind het interessant dat een breuk die zo’n heftige impact kan hebben alleen zichtbaar is in de vorm van hoogteverschillen, begroeiing en opkwellend wijstwater.

 

Technologische kunstgrepen

Mijn fascinatie voor de moeizame verhouding tussen mens en technologie en de perceptie van tijd levert een poëtische werkelijkheid op waarin de mens en zijn omgeving centraal staan. Na enkele studiejaren astronomie, fotografie en psychologie volgde ik de kunstopleiding in Arnhem.

Als beeldhouwer ontwikkelde ik een belangstelling voor de combinatie van kunst, wetenschap en technologie. Dat uit zich in de videoanimaties, films en ruimtelijke installaties die heb ik gemaakt. En dat zie je ook terug in Onderland.

Wat ik vaak doe, is de zintuigen uitbreiden met technologische kunstgrepen. Bijvoorbeeld met sensoren of camera’s die gedeelten van de werkelijkheid, die wij normaal niet kunnen zien, zichtbaar kunnen maken. Die benadering heb ik ook toegepast in de video-installatie Onderland. We maken het onzichtbare, zichtbaar. Op een interactieve manier.

Michiel van Bakel

Contact

Jon Mensink

E info@avallo.nl
T +31620267407

Michiel van Bakel

info@michielvanbakel.nl
T +31628724262

michiel van bakel